zadanie nr 304

304. Rozbudowa i renowacja placu zabaw przy Szkole Podstawowej nr 37 w Częstochowie


Lokalizacja

Szkoła Podstawowa nr 37
Ul. Wielkoborska 54
Częstochowa

Skrócony opis

Rozbudowa istniejącego placu zabaw, wyposażenie go w dodatkowe urządzenia w postaci linowego placu zabaw - Linarium  oraz wymiana nawierzchni na bezpieczną tzw. gumowa.

Opis zadania

W 2009 roku na terenie Szkoły Podstawowej nr 37 powstał plac zabaw dla dzieci z nawierzchnią pisakową . Dzielnica oraz Szkoła bardzo rozwinęły się, jest coraz więcej mieszkańców a co za tym idzie coraz więcej dzieci.  Plac zabaw wymaga renowacji, a także rozbudowy aby był bezpieczny i mógł służyć rozwojowy ruchowemu, a także społecznemu dzieci. Aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu jest bardzo ważny dla dzieci ,a spotkania na placu zabaw sprawiają ze dzieci lepiej się poznają i budują relacje.
Plac zabaw miałby być odnowiony, wymienione zniszczone elementy , a także wyposażony w dodatkowe, nowe urządzenia w postaci Linarium - linowego placu zabaw.  Dzieci uwielbiają się wspinać  czy wchodzić na ścianki wspinaczkowe, plac zabaw w postaci Linarium dawałby im tę możliwość. Linowe place zabaw zaspokajają dziecięca ciekawości , rozwijają kreatywność i wyobraźnię oraz zachęcają do pokonywania nowych wyzwań .  Taki plac zabaw będzie atrakcyjny dla dzieci z  całej dzielnicy w której bardzo rozwija się budownictwo mieszkaniowe i rośnie liczba rodzin małymi dziećmi. Dodatkowo plac miałby być wyposażony w podwójną huśtawkę wagową i równoważnię na sprężynach.
Wymiany wymaga także nawierzchnia - teraz jest pisakowa . Powierzchnia piaskowa jest problematyczna pod względem higienicznym , piasek roznosi się po całym boisku, a w czasie deszczu na placu zabaw robi się błoto. Wykonana nawierzchnia  tzw, gumowa będzie dużo łatwiejsza w pielęgnacji terenu i utrzymaniu czystości a także bardziej bezpieczna dla dzieci . Nawierzchnia "gumowa" nie wymaga wymiany tj. piasek .
Renowacja oraz rozbudowa placu zabaw przy Szkole jest ważna dla mieszkańców dzielnicy, umożliwi spotkania rodzin z dziećmi oraz integracje mieszkańców dzielnicy. W okolicy bardzo brakuje takiego miejsca.

-

Projekt nie generuje kosztów utrzymania w kolejnych latach

Projekt spełnia kryteria weryfikacji.